kembang kempis perut ku

Sunday, December 27, 2009

Melly Goeslaw feat. Amee – Ketika Cinta Bertasbih (OST Ketika Cinta Bertasbih)

Bertuturlah cinta mengucap satu nama
Seindah goresan sabda-Mu dalam kitabku
Cinta yang bertasbih mengutus hati ini
Ku sandarkan hidup dan matiku pada-Mu
*courtesy of LirikLaguIndonesia.net
[*]
Bisikkan doaku dalam butiran tasbih
Ku panjatkan pintaku pada Maha Cinta
Sudah diubun-ubun cinta mengusik rasa
Tak bisa ku paksa walau hatiku menjerit

[**]
Ketika cinta bertasbih nadiku berdenyut merdu
Kembang kempis dadaku merangkai butir cinta
Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta

Back to [*][**]

Cinta…

Back to [**]

Garis tangan tergambar tak bisa aku menentang
Sujud syukur pada-Mu atas segala cinta
Ketika cinta bertasbih

cik nan (credit to ika)

Monday, October 19, 2009

kelas en adnan tak pernah boring. sumpah. setiap kali pergi kelas dia mesti semangat, biaq la hujan ka, ribut ka, cek mai gak kelas.

tapi biasalah, lecturer fluid, memang sinonim dengan bercerita, sat gi kuaq story kapal terbang dia. setiap minggu ade cerita kapal terbang. ika tak kisah, seronok dengar orang tua bercerita. lagi satu yang best, en adnan ni dia view things from different angle. i just looovee to hear his view on things, baik on politics, civil engineering, how things work, ish macam tertarik nak tau how his mind works. aish, nasib baik la en adnan dah berumur dan beristeri, kalau tak lame dah... aishh!

anyway, he was explaining on noise produced by aircraft, contohnya supersonic aircraft, macam jet fighter, depa dah speed off, baru bunyi dia datang. advantage la tu, kalau bunyi datang dulu, kang musuh duk tunggu, tembak, jatuh tergolek. kalau kapal terbang pulak, dia terbalik. bunyi dia mai dulu. en adnan cerita dulu masa dia kecik- kecik, bunyi je kapal terbang, dia dengan kawan- kawan ramai- ramai keluaq tengok kapal terbang lepas tuh babai2. "macam la depa dalam tu nampak kita babai!". hahahahahaha. comel la en adnan! =)


p/s: en adnan ni orang utara. member kamcing prof abas.

kimia

Thursday, October 15, 2009

melda ahmad- kimia

ku mula jatuh hati kepadamu
setelah kau kata cinta padaku
masing-masing dulu punya pasangan
akhirnya kita bersama
pertama kali kita bersua bertentang mata
terasa ada kimia di antara kita
c/o
kau kucup pipiku
kau bisikkan cintamu
kau kata baby i love you
kau cairkan hatiku
*bahagia
kurasa disaat kita berdua bersama
memandg bulan terang
menyaksikan bintang-bintang
kau seru akulah pelangi cntamu

The pain in my laugh

Wednesday, October 7, 2009

Hari ni bkn ari yang baik untuk aku sebab kurang sihat. Baru pegi jumpe doktor td, die ckp ' awk ni cute la, kawin dgn anak saye boleh?'. Lawak je tu, die ckp kne byk minum air pastu jangan terlalu aktif sgt. tu je la aku nk cite arini..bye!

Kau Ada Dia

Wednesday, September 30, 2009

Sudah lama ku memendam rasa
Cinta di dalam dada
Namun tidak pernah bersuara
Kerana takut kecewa

Ku tunggu waktu yang lebih baik
Untuk langkah pertama
Jauh dari apa yang ku kira
Hatimu ada yang punya

Di dalam mimpi kita berdua
Mesra bersama dilamun cinta
Oh tetapi kenyataannya aku sedar kau ada dia

Mungkin juga semuanya salah ku
Terlalu mengharapkan cinta
Tapi sepi yang merasuk kalbu
Membawa angan melayang

Di dalam mimpi kita berdua
Mesra bersama dilamun cinta
Oh tetapi kenyataannya aku sedar kau ada dia

Beraya dengan Sony - Raya ketiga

Tuesday, September 29, 2009

Raya ketiga - Pagi2 lagi bonda tercinta dah kejutkan aku ajak pergi rumah sedara2 aku yang kat melaka. Mengantuk bukan kepalang sebab tidur lepas subuh. lepas bersiap, mak aku suruh bawak kereta sendiri sebab takkan nak pergi naik satu kereta je nak naik ramai2. aku paksa sepupu aku drive walaupun dia bukan pemandu yang telah disahkan oleh JPJ. pergi beraye entah berape buah rumah aku sendiri pun dah lupe. tapi yang penting perut aku dah lapar gile asyik makan kuih raya je.

Rumah terakhir ialah rumah tok su. memang tiap2 tahun kalau family aku dtg dia akan masak sedap2.Syukur ke hadrat Illahi, akhirnya aku bertemu dengan nasi yang aku idam2kan. aku orang pertama sampai kat meja dan aku org terakhir berundur dari meja. penuh perut aku macam isi minyak full tank siap melimpah keluar sekali. lepas tu balik rumah sebab ade saudara aku dari klang nak datang rumah.fuhh!!...lega..dalam perjalanan balik aku siap tertidur dalam kereta walapun perjalan hanya memakan masa 10 minit..

Beraya dengan Sony - Raya kedua

Sunday, September 27, 2009

Raya kedua - tidak banyak yang dilakukan selain menonton tv dan menghabiskan laksa serta lemang yang aku bakar semalam. Suku daripada 12 jam pertama pada hari tersebut dihabiskan di lebuhraya untuk perjalanan pulang ke Melaka. Malam pula pergi beraya rumah membe pastu lepak kat Mcd sampai pagi sambil cuba menghantar MMS yang sudah hampir sejam tak boleh nak sent. Selepas itu, pergi pungut membe sepupu kat kampung Portugis(sudah pasti bukan Alfonso D' alburque). Melepak kat Mcd sampai pagi sambil membincangkan perniagaan yang melibatkan jutaan rupiah serta hal ehwal semasa seperti kebodohan Kanye West kat VMA awards,bola sepak,H1N1,perangai Barack Obama,kehilanagn Osama Laden,kejatuhan Adolf Hitler. Aktiviti diselang selikan dengan sesi fotografi. Pukul 4 pagi balik tido..

I just can't let go


title : stolen
band : dashboard confessional

We watch the season pull up its own stakes
And catch the last weekend of the last week
Before the gold and the glimmer have been replaced,
Another sun soaked season fades away

You have stolen my heart

Invitation only, grant farewells
Crush the best one, of the best ones
Clear liquor and cloudy eyed, too early to say goodnight

You have stolen my heart

And from the ballroom floor we are in celebration
One good stretch before our hibernation
Our dreams assured and we all, will sleep well

You have stolen
You have stolen my heart

I watch you spin around in the highest heels
You are the best one, of the best ones
We all look like we feel

You have stolen my
You have stolen my heart

Beraya dengan Sony - Raya pertama



Raya pertama - seperti biase bagi umat muslim seantero dunia kita beramai2 mengerjakan sembahyang raye. Selepas itu ke kubur melawat insan2 yang telah pergi menhadap Illahi. kembali ke rumah dan menjamu selera. Nasi himpit yang aku anyam(ade org prcaye aku tipu ni) malam tadi sudah tersedia di atas meja bersama rendang ayam dan disertai rendang daging. Kuah kacang juga cuba menyibuk di atas meja. Lemang yang aku tgk kene bakar semalam (beli tepi jln) turut mengimarahkan meja bulat tersebut. Minuman yang berbagai warna menjadi penghias, jika disusun pasti boleh menjadi pelangi.

Selepas itu, rutin biasa hari raye. Salam bersalaman dan mengpaw orang2 yg sudah bekerja. Ternyata hasil kutipan tahun ini jauh merosot. Mungkin kesan kegawatan ekonomi global dan virus H1N1 serta kekalahan Manchester City kpd Manchester United mlm sebelumnya. Aktiviti diteruskan dengan melawat sanak saudara sehingga petang. pukul 3 ptg, bdn letih tak berdaya maka masa untuk melelapkan mata dan terlelap sehingga maghrib.ish3...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Thursday, September 17, 2009

Selamat hari raya aidilfitri. maaf zahir dan batin!

Celtic dah beli Arshavin??

Arshavin dilihat memakai jersi Celtic. kontroversi di sebalik perpindahan?

Kepada yang disayangi, bukan mudah melupakannya

Wednesday, September 16, 2009
Andrey Arshavin
Kelab : Arsenal
Warganegara : Russia
Posisi : Penyerang

Besar dan kecil


Dalam satu ekosistem yang lengkap, unsur unsur hayati dan nonhayati akan berhubung secara timbal balik, di mana rantai makanan, aliran tenaga, dan kitaran biogeokimia terzahir.

Aliran tenaga berlaku dalam rantai makanan bermula dari producer dari kelompok tumbuh tumbuhan, kemudianya consumer dari kelas herbivore. Mengikut normality, gabungan rantaian rantaian makanan akan terbentuk satu siratan makanan yang besar, di mana consumer dari kelas carnivore akan merajai kitaran ekosistem.

Kumpulan ini akan terus berinteraksi secara persaingan bagi meneruskan survival. Yang hidup akan terus berkuasa. Yang kalah dalam persaingan akan mati, mereput dan dikitar mengikut kitaran biogeokimia.

Dan aku kira dunia bola sepak juga mematuhi hukum alam yang sama.Kumpulan pasukan yang lemak akan terus menjadi “lauk” kepada kumpulan lebih sedikit berkuasa dan kekal di kelompok bawahan liga.Kumpulan pasukan yang gagah akan terus merajai carta dalam kelompok kelas yang tersendiri.

to my baby, stay strong


Cerita tentang berbual:
insiden pertama

A : helo madam lau, byk paip bocor la kt uma ni, hantar org dtg repair. bil air tinggi la bulan ni.

Madam Lau
: ok. nanti i hantar org datang repair. nanti i nk collect duit sewa sekali. esok i dtg..

selepas sebulan...tiada apa2 yang berlaku..

insiden kedua

Aku : weih, bdk2 ni dah submit assignment. kita bile nak hantar?
B : esok la, aku belum siap lg. hantar sama2 la nt.
Aku : ok. ko wat la dulu..

petang tersebut..

B : sori weih, aku dah antar assignment..
Aku : thanx my fren..

insiden ketiga

masih lagi berbual.....

A : nt dtg la rumah aku, kita buke same2..
B : ok, esok aku dtg uma ko..msk la bes2..
A : ok, untuk kau aku wat yang spesel punye,yang penting kau dtg. aku pn da rindu kat ko ni..
esoknye...

A : weih, nt la kita buke puase same.aku dah kt jb ni..

berbual....

I'll always on your side

Tuesday, September 15, 2009
band : TIPE -X
title : KAMU NGGA SENDIRIAN

Bila ku tak disini
Tetaplah kau bernyanyi
Dan bila ku tlah pergi
Kenanglah yang terjadi

Pastikan padaku bahwa kamu
Kan baik-baik saja
Karna disetiap mimpiku
Pasti slalu ada kamu

Dengarkan dan rasakan
Lagu yang kuciptakan untukmu
Walau mungkin terdengar gak merdu
Tapi hanya untukmu

Kita pernah bersama disini
Lalui hari penuh warna warni
Meski tak seindah pelangi
Tapi kita pernah bermimpi

Percayalah padaku
Meski digelap malam
Kamu ngga sendirian
Dan semua bintang yang kutinggalkan
Temani kau sampai akhir malam

Mungkin ini hanya sementara
Mungkin juga untuk selamanya
Tapi nanti jika kukembali
Kau harus ada disini

Hush little baby don't you cry, everything gonna be alright


Masalah??..perkara normal dalam hidup manusia. Kalau masalah hanya melibatkan benda, mungkin ia tak akan memberikan masalah sekiranya masih boleh diselesaikan. Tetapi jika melibatkan manusia lain, ini baru betul masalah. Walaupun kadangkala masalah itu boleh diselesaikan, namun ia masih boleh kesan terhadap diri kita. Ada manusia yang mudah untuk menyelesaikan masalah tetapi sukar nak lupakan masalah tersebut. Lebih2 lagi yang melibatkan emosi. Perasaan serba salah, serba tak kena, serba serbi semua pasti akan menghantui diri. Tetapi ini semua perasaan dan yang mengawal perasaan itu adalah manusia itu sendiri.

Bagaimana pula dengan orang yang terlibat pula?. Bagi aku penyelesaian yang terbaik ialah sama2 tolak ansur dan jangan ikutkan emosi sangat. Kalau diikutkan emosi, sampai bila2 masalah takkan selesai. sebaik2nya 'forgive and forget'. Kadang2 kita terpaksa korbankan sesuatu untuk menyelesaikan masalah. Jika pengorbanan bermaksud menyelesaikan masalah kita pada waktu itu, dan itu saja pilihan yang ada terpaksalah kita ambil.Walaupun pahit untuk ditelan. Perkara yang sudah berlaku tak boleh diubah lagi, sejarah tak boleh diubah tetapi masa depan boleh diubah. Semuanya boleh dijadikan pengalaman hidup untuk kita tempuh masa2 yang akan datang.

i'd give up

Monday, September 14, 2009

title: iris
band : Goo goo dolls

And I´d give up forever to touch you
Cause I know that you feel me somehow
You´re the closest to heaven that I´ll ever be
And I don´t wanna go home right now

And all I can taste in this moment
And all I can breathe is your life
And sooner or later it´s over
I just don´t wanna miss you tonight

And I don´t want the world to see me
´Cause I don´t think that they´d understand
When everything´s made to be broken
I just want you to know who I am

And you can´t fight the tears that ain´t coming
Or the moments of truth in your lies
When everything feels like the movies
And you bleed just to know you´re alive.

Kisah saya dan segelas Teh tarik

Sunday, September 13, 2009
arsenal untuk selamanya

Tepat jam 9.45 malam, aku terus ajak membe2 aku pegi mamak. malam ni ade match yang aku nantikan. Arsenal menentang Manshitter City. Motif utama aku nak tangok adebayor kene booo..
Sampai kat mamak tu aku terus cari meja paling strategik untuk menikmati aksi2 terbaik. Teh tarik yang aku pesan pun dah sampai ngam2 match pun nak mula. Separuh masa pertama gawang Arsenal bocor akibat gol sendiri yang menarik dari penjaga gol Arsenal. Separuh masa kedua Arsenal menjaringkan gol penyamaan yang ternyata memberi sinar aku nak tengok Manshitter City kalah. tapi malangnya gawang Arsenal terus bocor dan bocor. akhirnya kalah 4-2.

Kalah atau menang adat perlawanan. Tapi yang menyakitkan hati aku tengok kelibat monyet hitam bernama adebayor. mula2 die pijak kaki kapten aku(cesc Fabregas), pastu dia pijak kepala striker aku( van Persie). Paling aku tak puas hati dia lari satu padang pegi cari depan tempat duduk penyokong2 arsenal sambil mendepakan dada dengan muka bongkak dan takbur. Kalau aku ade kat situ aku dah cabut kerusi baling kat dia mcm selangor lawan kelantan dulu. habis je match tu aku terus teguk teh tarik sampai habis. Tiba2 aku dapat sms dari Niz(kazen aku) ..."terasa kehilangan adebayor?haha.ayam eh?...hmmmphhh....

Saya benci dia

syaitan adebayor yang tak mengenang budi

i feel so empty+kosong

Friday, September 11, 2009

-empty.kosong-
sila isikan tempat kosong

You stole the sun straight from my heart


Your Love Alone Is Not Enough
Artist(Band):Manic Street Preachers(Ft.Nina Persson (The Cardigans))


Your love alone - is not enough not enough not enough
When times get tough they get tough they get tough they get tough

Trade all your heroes in for ghosts in for ghosts in for ghosts
They're always the one's that love you most love you most love you most

Your love alone - is not enough not enough not enough
It's what you felt it's what you said what you said what you said

You said the sky would fall on you fall on you fall on you
Through all the pain your eyes stayed Blue baby Blue

But your love alone won't save the world
You knew the secret of the universe
Despite it all you made it worse
It left you lonely it left you cursed

You stole the sun straight from my heart from my heart from heart
With no excuses just fell apart fell apart fell apart

No you won't make a mess of me mess of me mess of me
For you're as blind as a man can be man can be man can be

I could have seen for miles and miles
I could have made you feel alive
I could have placed us in exile
I could have shown you how to cry

Your love alone is not enough
Your love alone is not enough

La la la la la la la
I could have shown you
I said how to cry

Your love alone is not enough
Your love alone

i.m better off from my own

Thursday, September 10, 2009
Lately,there is many setbacks in my life. Things seems not came out what exactly i want it to be. Maybe this is what we call DUGAAN. I'm just keep thinking what i do wrong or maybe i have to muhasabah myself and reflect on things that i've done... sigh...




video

H1N1-adaptasi dari V for Vendetta?

Sunday, September 6, 2009


V for Vendetta menceritakan zaman sbelum dan selepas kejatuhan kerajaan british. Salah satu punca kejatuhan tersebut ialah virus membunuh yang menular dengan pantas dan membunuh rakyat-rakyat british. Sebenarnya virus tersebut ialah ciptaan syarikat yang bernama Norsefire yang diketuai Adam Sutler. Apabila semakin ramai yang menjadi korban virus tersebut, ketika ini la si jahanam Adam Sutler tu keluarkan penawar untuk virus tu dan menyelamatkan banyak nyawa. kirasi Adam ni jadi hero la. Lepas tu, dia menang pilihanraya dan jadi High chancellor kat british dan merupakan manusia paling berkuasa mase tu. V merupakan 'tikus makmal' ketika Norsefire cipta virus ni. Eksperimen tu membuatkan dia menjadi lebih hebat dan kuat. Sebab tak puas hati jadi tikus makmal, dia balas dendam dgn menjatuhkan kerjaan yang dicipta Norsefire ni. kire tikus makmal berubah jadi freedom fighter la. korang try la tgk movie ni.bes gak laa..

Apa yag aku cuba sampaikan bukan sinopsis cerita ni,tapi aku nak korang fikirkan apa yang sedang berlaku ketika manusia semakin resah dan gelisah dengan selesema babi ni. Cuba korang fikirkan virus ni datang dari mane??..dari benua amerika tu. dan sekarang sape yang paling sibuk sekali mencari penawar tu..AMERIKA la jawapannya..apa akan terjadi kepada negara-negara yang sedang dilanda virus ni jika amerika jumpa penawar tu?..mesti la negara2 ni berpaling ke amerika dan 'tunduk' menyokong amerika kerana dia ada penawar yang manusia cari tak jumpa2 sampai sekarang ni..ni cuba pandangan aku tapi cuba korang fikirkan..

"Only when you have no fear you are free" - V

aku rindu korang


Sebelum aku membebel lagi, aku nak gelak dulu...hahahahahaha...(xde motif pun sebenarnye)hmmm. Agaknye dah lame jugak la aku x post entri kat blog ni. korang boleh check sendri la paling last tu bile..kalau korang rajin..sebenarnye aku takde idea nak tulis kat entri. cuma sementara menunggu imsak..aku membebel la dulu.

sedar tak sedar dah puase pun dah separuh perjalanan, syukur puase aku semua penuh..hmm..mata pun dah macam nk tertutup ni...jeles plak tengok membe aku berdengkur mcm raksasae x cukup tido..SELAMAT BERPUASA!

ku terpaksa mengundurkan diriku,demi cinta kau dan dia


Masih ingatkah dikau kita bercanda
Di malam itu hanya kita berdua
Masih ingatkah dikau bintang tersenyum mesra
Melihat tingkah laku kita
Masih ingatkah dikau kita berdansa
Mengikut rentak dan irama
Masih ingatkah dikau kita bercengkerama
Ditemani pelangi indah

Tapi itu semua
Tak pernah kekal lama
Pergi jua kau akhirnya
Ku terpaksa mengundurkan diriku
Demi cinta dikau dan dia

Masih ingatkah dikau kita bercanda
Di malam itu hanya kita berdua
Masih ingatkah dikau bintang tersenyum mesra
Melihat tingkah laku kita

Bercanda di malam indah
Bercanda di malam indah...

PEKELILING

Tuesday, August 11, 2009
UNIVERSITI TUN HUSSEIN ONN MALAYSIA

UTHM/PP/100-6/3 JLD 9 (29) 10 Ogos 2009

PEKELILING PENGURUSAN BIL. 29/2009

CUTI PERTENGAHAN SEMESTER

Sukacita dimaklumkan bahawa Pengurusan Universiti telah bersetuju Cuti Pertengahan Semester bagi Semester Pertama Sesi 2009/2010 yang sepatutnya bermula pada 17 Ogos 2009 sehingga 23 Ogos 2009 mengikut kalendar Akademik Universiti Tun Hussein Onn Malaysia telah diawalkan bermula pada 12 Ogos 2009 (Hari Rabu) sehingga 23 Ogos 2009 (Hari Ahad). Ini bermakna Cuti Pertengahan Semester diawalkan 3 (tiga) hari daripada jadual asal dan kuliah akan digantikan selepas Cuti Pertengahan Semester ini.

2. Mempercepatkan Cuti Pertengahan Semester ini adalah sebagai langkah untuk membendung dan mengawal penularan virus selsema babi (HIN1) di Universiti ini.

Sekian untuk makluman dan perhatian semua staf dan mahasiswa/i. Terima kasih.


”DENGAN HIKMAH KITA MENEROKA”


Yang benar,

SULAM BIN HAMID

Pendaftar

'''' 7100

s.k. - YBhg. Dato’ Naib Canselor

- Timbalan Naib Canselor (Akademik & Antarabangsa)

- Timbalan Naib Canselor (Hal Ehwal Pelajar & Alumni)

- Dekan-Dekan Fakulti

- Pengarah Pejabat/Pusat

- Ketua-Ketua Pejabat/Pusat/Unit


mls aku nk ganti klas....

Gambar mikroskop virus H1N1!!!



UCAPAN TAKZIAH KEPADA KELUARGA YANG KEHILANGAN ORANG TERSAYANG DISEBABKAN VIRUS INI. DAN YANG TELAH DIJANGKITI SAMA2 KITA DOAKAN AGAR MEREKA CEPAT SEMBUH. KEPADA YANG MASIH BEBAS DARI VIRUS INI, AMBIL LANGKAH BERJAGA2 DAN PATUHI SEGALA ARAHAN.

P/S: kepada pelajar uthm yang bakal pulang bercuti disebabkan virus ini, berhati2 ketika pulang ke rumah dan yang tak dapat tiket tu jgn menangis lak..

Cerita tentang LETIH

Saturday, August 8, 2009

Jumaat dan Sabtu merupakan hari yang agak memenatkan bagi aku. bermula dengan malam jumaat, aku pergi main futsal sampai lebam. Walaupun malam tu ramai jugak yang datang, tapi aku tak tahu kenape penat sangat. Kaki macam tak mampu nak berlari lagi. Mungkin aku main semangat gile kot..hahaha..Lepas main futsal, macam biase lepak kat mamak. Minum2 sikit sampai mabuk(ni bkn cerita betul). Kalau dah lepak kat mamak, memang macam Persidangan ASEAN la. Dari pukul 1.30 pagi jejak sampai pukul 3 pagi pun tak habis berborak. Itu pun ada yang nak tarik diri sebab mulut da penat nak bercakap. Semua gara2 Dragon Ball..hahaha. dah balik tu,mandi pastu lebih kurang pukul 4 baru tidur..zzzzz...

Tepat pukul 9 pagi, baru aku sedar sebab ada orang call. Pergh!!..tidur sampai tak sedar dah siang. Wewet call ajak pergi tgk X-games. Baru aku sedar yang aku krew X-games tuh..Mandi pastu siap2,wewet dtg pastu trus gerak pergi kampus. Tunggu punya tunggu pukul 12 tgah hari baru mula. Semua sekali settle lebih kurang pukul 5 petang. Dengan cuaca yang panas terik. Memang exhausted la masa tu. Tekak rase macam kat padang pasir. Kepala pun rasa pening semacam je. Tapi takpe la, kepenatan demi pengalaman....hehehe

kau ingat aku suka kau??!

Tuesday, August 4, 2009

Kadangkala, kta selalu komplen pasal sikap orang lain. Tapi sedar tak sedar, kita pun lebih kurang je. Macam orang tua2 ckp, rambut sama hitam tapi hati lain2. Sebernanya itu la lumrah kita diciptakan. Kalau semua sama je bermaksud takde life la. Hidup mesti ada asam garam tersendiri. Baru la real kan??..Klau kita asyik komplen pasal orang lain, sampai bila2 pun takkan habis.

Cuba la kita fikirkan, kita sendiri pun ada sikap yang sedar atau tak bkn orang suka pun. Tapi kenapa kita nak komplen pasal orang lain???..semua manusia tak sempurna. jadi, terima la diri sendiri dan orang di sekeliling kita dengan seadanya...

apa cerita hujung minggu?

Monday, August 3, 2009
ehem2..testing2..hahaha. Kita mulakan bicara dengan hari Jumaat. Pukul 8 pagi sampai pukul 4 petang biase la,pergi kelas. takkan tu pun aku nak cerita..Petang tu aku pergi rumah wiwit dan pert. samapai je aku kat rumah dorg, masing2 tengah syok layan mimpi. kurang asam punye kwn2. gua datang lu sume tidur. aku gegar je la dorg semua. tp, aku ade tersilap langkah. rupa2nya wiwit tengah demam...sori wit, aku tak sengaja. halalkan rokok yang aku amik atas meja tu..hehehe

malam pulak, aku pergi kenduri kat rumah membe aku. kenyang gila perut aku. untung perut aku dapat tuan macam aku. walaupun aku kene framed dengan membe aku yang suke mengenakan orang. aku tak boleh lupe kejadian yang membuatkan muka aku tebal 8 inci. kalau nak toreh pun tak berdarah. tapi, aku let go je. mcm la aku tak pernah kenekan orang..hahaha..lepas tu, balik terus siap2 pergi main futsal dengan perut penuh dengan roti jala. amik kau!!!..main 3 jam. dah la ramai tak datang malam tu. memang muntah ikut telinga la malam tu.

Sabtu..siang aku tak buat ape2. melainkan tido dan kemas rumah sikit2. Petang pulak pergi tengok SETEM. kelakar gak la..kelakar macam tgk orang nak buang air besar tapi tak sempat samapai ke toilet..hahaha..malam pulak pergi tengok bola kat mamak. Arsenal menang!!..hahaha. Lagi2 favourite aku, Encik Arshavin yang mnjaringkan kedua2 gol tersebut. lepas tu balik rumah main internet la. takkan bayar bulan2 tak nak pakai kot..

Ahad...nak mudahkan cerita. bangun pagi, sarapan, mandi lepas tu buat assignment yang banyak...kot...petang aku ikutkan membe aku nak pergi makan Yong Tau Foo..mlm pulak tlong antarkan jiran aku pergi kampus. ada audition tarian. dorang takde transport. ingatkan nak alik rumah terus, tapi melencong sikit pergi pc fair jap. tengah lelong barang kot time aku sampai. tapi aku tak beli pape pun. Barang yang dorang lelong tu sume aku dah ade...pusing2 sikit..pastu balik sambung wat assignment...tido.....

Donno what to do = tak tahu apa nak buat

Monday, July 27, 2009
Isnin, perkara rutin yang akan dilakukan setiap pagi ialah pergi ke kelas. Pagi ni aku cergas lebih dari biasa. Mungkin dapat tidur yang sempurna. Mimpi apa malam tadi akupun tak ingat..(hahaha). kalau tak memang liat nak tidur. Kelas pertama pagi ini ialah Matematik Kej. 4. Kelas ni kadang-kadang menarik, kadang-kadang bosan gaban. Masuk je dalam kelas, aku dapat rasakan ada sesuatu yang tak kena. Ade pensyarah lain kat depan.Pehal ni?..aku salah kelas ke?..rupa-rupanya pensyarah tu yang salah masuk..fuhh...

kelas dimulakan dengan quiz, senang je..hahahaha. tiba-tiba aku rase panas. Mula-mula ingatkan sebab adrenalin aku tengah memecut laju, rupa-rupanya air cond rosak. Panas beb..kalau orang yang berjisim kecil macam aku pun berpeluh. Apatah lagi insan-insan yang berjisim besar. Bertakung..

Lepas je sejam setengah kelas, aku da mula mengantuk. Mungkin disebabkan kekurangan oksigen disebabkan air cond rosak dan kapasiti kelas yang melebihi kadar yang sepatutnya..macam bait dari puisi ni..

He saw an old man
gasping for air
And a baby barely able to breathe
In a crowded morning clinic


A,Samad Said, The Dead Crow

Semakin lama aku dalam kelas, semakin embuatkan aku nak keluar. Keingininan nak keluar tu berkadar langsung dengan masa aku dalam kelas. Macam buat laporan ujikaji makmal lak..hahaha..

KANGEN BAND - kembali pulang

Bintang terlihat terang
Saat dirimu datang
Cinta yang dulu hilang
Kini kembali pulang

Lihatlah dia mulai bernyanyi
Coba merangkai mimpi
Cinta yang dulu pergi
Kini datang kembali

*
Wajahmu mengingatkanku
Dengan kekasihku dulu
Wajahmu mengingatkanku
Dengan masa laluku

Reff:
Kekasih yang dulu hilang
Kini dia telah kembali pulang
Akan kubawa dia terbang
Damai bersama bintang
Kekasih yang dulu hilang
Kini dia telah kembali pulang
Betapa senang kudendangkan
Dan takkan kulepaskan

FAMILY DAY '09

Friday, July 24, 2009
kering sunga ni kalau ijal terjun skali


kenape semua pandang tempat lain??


sape la yang jadi mangsa tu...



Minggu lepas merupakan weekend yang paling hampas untuk aku. Pertama, yang paling aku sedih ialah tak dapat join Family Day. Kedua, minggu lepas merupakan minggu yang paling bosan dalam hidup aku. aku merasakan tempoh 24 jam dalam sehari seperti 365 hari setahun..

Pagi sabtu, aku bangun seperti biasa. Kemas tempat tidur terus baca berita2 terkini (ofcoslah aku utamakan berita sukan). Rumah sewa yang sepatutnya ada 10 orang tapi tinggal 4 orang. Tiba2 keluar suare Pete Doherty..owhh...handphone aku berbunyi. Tertera nama Angah Poyo(sepupu aku) kat handphone. Macam biasa lah, mesti dia nak membebel dulu. Lepas tu dia tanya besday aku bila. Aku pon jawab tanpa memikirkan apa2. Bila dah end call, baru la aku ingat tu soalan kuiz family day. Alamak!!!..mampus Abg Naz marah nanti(ni pun sepupu aku gak). Lepas tu, handphone aku berbunyi lagi. Tanya soalan yang sama jugak. Tapi, aku dah tak bagi jawapan lagi. Kalau aku bagi pun, aku bagi yang salah (hehehe...).

Tetapi, aku nak sangat ada dengan semua saudara2 aku kat sana. comfirm seronok giler!. Tapi. nak buat macam mana. Aku duduk kat tempat terpencil ni, lagipun kalau aku ikut sekali menyusahkan diorang semua pula nanti. Mesti kena balik rumah awal, sebab aku kena naik bas plak nak balik Batu Pahat. Malam dah takde bas lagi... Bosannya duduk rumah sorang2.....
Wednesday, July 22, 2009
video

Nasi

'Kalau awal-awal dulu kau ckp, mungkin keadaan tak macam sekarang' kata gadis tersebut. Lalu, aku membalas ' aku bkn tak nak cakap, cuma....'.

Tiba-tiba, kedengaran lagu rock kapak. Aku ingatkan soundtrack mimpi aku, rupanya lagu dari speaker desktop nizam. Baru gua nak layan mimpi jiwang2 tadi. Tak sempat aku nak habiskan ayat, speaker nizam dah kejut aku...ceh...

Aku mengorak langkah naik ke tingkat atas, tingkat terletaknya bilik aku yang tesergam indah. Wlaupun bilik aku kat atas, tapi aku suke tido kat bawah. Lagi bes sebab ade kipas siling yang besar kat atas kepala. Sambung balik, masuk je bilik aku terus hidupkan laptop yang berwarne silver tu. Pantas je tangan aku capai tetikus yang comel ade stiker aku tampal sem lepas. Lepas je laptop aku da ready, aku mengupdatekan diri dengan membaca thesun.co.uk. Sambil aku godam2 the sun tuh, terlihat wajah adebayor seraya dalam hati aku berkata ''bagus pun monyet hitam ni dah keluar dari arsenal,bukan bagus pun...''

Dah selesai aku updatekan otak aku ni, aku terus mencapai tuala aku yang bau dia agak menyenangkan hati. Sedang aku tengah sedap tonyoh2 gigi aku dengan berus, tiba2 kuar lagu madu tiga yang P. Ramlee nyanyi tuh. Peh...terasa seperti di alam 60'an..ape lagi, aku pon sing along la skali..Selesai je aku mandi, aku terus masuk bilik carik baju. Ikutkan nak mandi lama lagi. Tapi budak2 ni da bising2 nak mandi. Kacau daun betul...

Sebenarnye, tujuan asal aku tulis entri ni nak bagitahu aku baru belajar masak nasi tadi. Kalau orang tua2, dorang cakap tanak nasi. Tapi aku masih muda..Kejap lagi aku nak tengok apa yang bakal terjadi dengan beras cap rambutan yang aku basuh tadi dengan penuh kasih-sayang...

paintball heroes!

Monday, July 20, 2009
yang tu aku sedang beraksi


gaya je lebih ni..tapi kalah gak


nama tempat paintball ni..


sudah lame au tak menulis dalam blog ini. jadi, ada masa terluang ini, aku nak cerita pasal aktiviti aku masa cuti. selepas aku balik dari kedah, minggu berikutnya sepupu aku bertunang. selepas majlis semua selesai, waktu terluang di waktu petang dimanfaatkan sepenuhnya. kebetulan abg saudara aku ajak main paintball kat tempat dia. tanpa membuang masa aku dengan saudara-saudara aku yg lain bergerak ke kuala selangor. tapak paintball tersebut terletak di belakang stadium kuala selangor. selepas siap semua perlatan, maka bermulalah perang. pasukan yang menang sudah tentu pasukan aku(hahahaha). malahan aku tak pernah ditembak walau sekali pun. mungkin berkat aku main counter-strike tiap-tiap hari. nasihat aku, kalau korang tak nak sakit main paintball, berlatih dulu main counter-strike kat uma...hahahaha

KEMBALI - ROMANCESA



Dia masih dalam mimpiku
Membuatku termanggu
Memikir masa lalu
Kerana emosiku aku meninggalkanmu
Di saat waktu itu kita berlagu

Dia menyinari hidupku
Bagaikan matahari
Menyuluh siang hari
Tetapi kini hanya
Tinggal gelita saja di dalam hidupku selalu....uuuuu

Malam pun setia menemani aku
Menyesali semua yang ku laku
Tidak sengaja aku meluka hatimu
Ku selalu merindumu....

AKu coba untuk kembali menemani dirimu
kedua kali
Bahagikanmu disampingku
Doa aku kepadamu
dapat kembali harungi cinta yang indah ini

kisah wayar dan katil

Tuesday, May 19, 2009
Pda suatu malam yang hening. Tiga sekawan bernama basir,jibon dan bulan sedang melepak di dalam bilik. Bilik yang dilengkapi satu katil dua tingkat dan satu katil single. Kejadian kutuk-mengutuk dan bahan-membahan berlaku sperti biasa. Lalu, jibon yang sedang duduk di katil atas tidak berpuas hati setelah dikutuk bertalu-talu hasil gandingan basir dan bulan. dia kemudian mencabar untuk melakukan aksi gusti yang biasa kita lihat di WWE. Basir pula mencabar dengan berkata "kalau kau berani terjun la!". Lantas jibon yang tercabar terus terjun ke katil single yang diduduki oleh basir dan bulan tanpa memikirkan kesan dari aksi berani tersebut. Tiba-tiba kedengaran bunyi prakk!!. katil tersebut patah hasil dari aksi tersebut. Tiga sekawan tersebut gelak sakan memikirkan kejadian yang telah berlaku. Basir menyuruh jibon untuk menggantikan katil tersebut atau pergi ke Low Yat untuk ambil wayar printer dia yang disana(kebetulan basir baru membeli printer minggu sebelumnya.tapi tidak boleh digunakan kerana wayar plug tiada). Jibon bersetuju untuk mengambil wayar printer tersebut kerana pada hujung minggu dia akan ke Genting Highlands dan melalui Kuala Lumpur. Kita teruskan cerita selepas jibon pulang dari Genting.(jibon merahsiakan kisah di Genting atas dasar peribadi). Selepas turun dari kereta kabel jibon membeli tiket bas yang memaksa dia turun di gombak dan menaiki LRT ke KL sentral kerana tiket ke KL sentral sudah habis. Tiba di KL sentral dia berkejaran untuk menaiki monorel ke Low Yat. Sampai di Low Yat dia mencari kedai printer yang dimaksudkan basir. Setelah menunjukkan resit, cina di kedai tersebut berkata "aiyaaa..ini olang yang buat sale tak kelija la ini hari. wayar ni murah saja, u beli la kat tempat u. i tak boleh buat apa-apa maa.masa u beli u da sain semua barang ada dalam kotak". Jibon pulang dengan hampa. Dia kemudian melihat jam di tangan sudah pukul 8 malam dan berkata dalam hati " dah lambat ni, kang sampai lebih kul 12 malam dah tak boleh masuk hostel"...dia pun bergegas keluar dari Low Yat dan berlari-lari anak ke Puduraya melalui lorong-lorong yang gelap yang nyata berbahaya pada waktu malam. berpeluh-peluh jugak la..Setelah membeli tiket dan menaiki bas. Dia tertidur keletihan. Jibon tiba di Batu Pahat tepat jam 1130 malam. Tiba di hostel, jibon menceritakan apa yang terjadi di Low Yat. Basir tidak berpuas hati, lalu dibuka kotak printer tersebut dan mengeluarkan printer barunya. Diselongkar kotak itu untuk mencari wayar tersebut. Sambil basir membelek-belek printer tersebut dia berkata "wayar tu warna hitam la. wayar macam ni" sambil menunjukkan wayar yang dikeluarkan dari tempat kita selalu kita tunggu kertas keluar tu. Basir berkata lagi " eh..ni la wayarnya...".Jibon dan Basir saling berpandangan.suasana sunyi seketika...Kejadian selepas itu dirahsiakan dari pengetahuan umum...

KAWAN SAYA YANG BERNAMA PERT

Tuesday, May 12, 2009
pert yang membayangkan sesuatu

- pert,mat,lutfi,bulan
- seorang yang gembira
- sukar untuk beremosi
- suka vespa
- tidak menyukai pendatang asing, anjing
- budak skinhead yang sudah berubah
- menggilai pete doherty, liverpool dan england
- boleh hidup tanpa air dan cahaya matahari

KAWAN SAYA YANG BERNAMA ASRI

asri dlm imaginasi pert
- asri, basir, asrimok
- kuat minum air macam thirsty hyppo
- suka mendengar lagu yang pelik-pelik
- kuat makan
- agen menjual pakaian terpakai
- penyelam
- suka kutuk aku

suatu BICHARA

Monday, May 11, 2009
sebahagian artikel dari majalah ROTTW





pada kali ini, aku ingin memperkenalkan kepada anda semua satu band yang tidak begitu berkembang. band yang dikenali dengan nama bichara yang ditubuhkan pada pertengah tahun 2008 oleh saudara eddy yang juga gitar utama band ini. disebabkan ada diantara mereka yang sudah bekerja dan ada yang masih belajar. mereka sukar untuk bertemu dan mengembangkan bakat mereka. namun, kadangkala mereka menyertai gig di ROOKIES, Johor Bahru. berbekalkan semangat yang tinggi serta komitmen yang diberikan, mereka terus berusaha dan hasilnya mereka berjaya melahirkan 1st demo yang dirakamkan di studio SANDMAN, Batu Pahat. untuk mengetahui lebih lanjut. sila lawati myspace mereka.

BICHARA MYSPACE

kalah ....lagi..

kepada semua penyokong arsenal, sekali lagi pasukan kita ditimpa bala. kekalahan 4-1 kepada chelsea membawa berita sedih kepada kita semua. arsenal bermain dengan baik jika hendak dibandingkan ketika menentang manchester united. walaupun berjaya melancarkan beberapa serangan yang menarik pada permulaan perlawanan, tetapi kekurangan penyudah menyebabkan tiada gol berjaya dijaringkan. permulaan babak kedua juga kelihatan seperti pemain arsenal telah kehilangan semangat. arsenal agak tumpul bila dihadapan gawang chelsea walaupun gerakan menarik telah dijana oleh pemain tengah arsenal seperti nasri dan fabregas. pertahanan arsenal pula kelihatan longgar. perangkap offside yang dirancang arsenal serba tidak menjadi dan hasilnya anelka dan malouda sering terlepas dan tidak berjaya dikejar oleh pertahanan tengah seperti silverstre yang ternyata memang lembap. mungkin kerana terlalu lama duduk di bangku simpanan. walaubagaimanapun, tahniah diucapkan kepada chelsea dan penyokong yang tidak henti-henti memberi sokongan berbanding penyokong arsenal yang angkat kaki ketika perlawanan masih berbaki 20 minit. mudah-mudahan arsenal akan mengumpul trofi musim hadapan.

Dunia Terbalik

Sunday, May 10, 2009

UPSIDE DOWN CONVERTER





(Copy & paste tulisan di bawah.. Letak la kat mana-mana, Myspace ke, Friendster ke, Facebook ke, Blog ke.. )




by Maklumat IT

BLINK 182 - stay together for the kids

Saturday, May 9, 2009
It's hard to wake up
When the shades have been pulled shut
This house is haunted
It's so pathetic
It makes no sense at all.
I'm ripe with things to say
The words rot and fall away.
If a stupid poem could fix this home
I'd read it every day.

So here's your holiday
Hope you enjoy it this time
You gave it all away
It was mine
So when you're dead and gone
Will you remember this night, twenty years now lost.
It's not right

Their anger hurts my ears
Been running strong for seven years
Rather than fix the problems, they never solve them
It makes no sense at all
I see them every day
We get along so why can't they?
If this is what he wants and this is what
she wants
Then why is there so much pain?

So here's your holiday
Hope you enjoy it this time
You gave it all away
It was mine
So when you're dead and gone
Will you remember this night, twenty years now lost
It's not right

So here's your holiday
Hope you enjoy it this time
You gave it all away
It was mine
So when you're dead and gone
Will you remember this night, twenty years now lost
It's not right

TWO has gone.after three years we spent together...................................

DOWNLOAD

ANTI-FLAG - the press corpse

The {Downing Street} memo says...

...We gotta work to make the facts fit the false charges
Pull the wool over the eyes of the filthy masses
Stab the people in the back for the corporate choice
Roll the propaganda out using The People's Voice

We don't want to talk about it...

The press scribble scribble every half-truth spoke
Then shoot it round the country like an April Fools joke
Hype the nation for a Desert Storm love affair
Wave the stars and stripes like you just don't care!

They talk it up all day, they talk it up all night
They talk until their face turns blue - Red white and blue!
But when the truth escapes the night and crawls into the day
We find the picture still askew

They don't want to... talk talk talk talk talk about it
They wanna tiptoe, walk around it
Wave the flag and mindlessly salute
They don't want to talk about it
They wanna tiptoe, walk around it
Wave the flag and cowardly salute

And on the TV screen...
...Diversion and aversion is the flavor of the day
Was it WMDs? Or Democracy?
Blame it on MI-6 or the CIA
The White House Press Corpse only has one thing to say...

"We don't want to talk about it!"

The White House boils over, "Al Jazeera got it wrong!"
The Press Corpse jumps onboard singing the White House song
While over in Iraq thousands are dead because of lies
The spineless war drumming-press corpse have taken lives

They don't want to... talk talk talk talk talk about it
They wanna tiptoe, walk around it
Wave the flag and mindlessly salute
They don't want to talk about it
They wanna tiptoe, walk around it
Wave the flag and cowardly salute

Fires fueled on endless lies
Black shrouds coat desert skies
A nation's viewpoint blurred and led
As embeds report what they're fed

We don't want to talk about it...
We don't want to talk about it...
We don't want to talk about it...
We don't want to talk about it...

(We don't want to talk about it...)
We don't, don't want to, we don't wanna talk about it
(We don't want to...)
We don't, don't want to, we don't wanna talk

They don't want to... talk talk talk talk talk about it
They wanna tiptoe, walk around it
Wave the flag and cowardly salute
They don't want to talk about it
They wanna tiptoe, walk around it
Wave the flag and cowardly salute

band ni aku selalu layan time sekolah dulu. budak-budak berambut penyapu..
lagu ini dari album FOR BLOOD AND EMPIRE

DOWNLOAD

apa itu bosan?

Friday, May 8, 2009
JUMAAT, 8 MEI 2009

4.30 a.m. - 6.30 a.m.

- bangun tidur
- study bendalir
- tidur

7.00 a.m.

- bangun balik
- mandi

8.00 a.m - 11.oo a.m.

- pergi jawab final

11.oo a.m.- 2.00 p.m

- balik makan
- mesej rakan-rakan


2.00 p.m - 4.30 p.m

- bayar hutang tidur

430 p.m - 6.30 p.m

-tengok movie kat bilik nizam

6.30 p.m - 11.oo p.m

- makan kat sg. lurus
- jalan-jalan kat dataran
- balik

bosan...................